Lindy Hop – Swing

Swing : Χορευτικά … Επαναστατικό!!!

Εάν είσαι λάτρης της Swinging Jazz μουσικής, σου αρέσει ο χορός και η Vintage αισθητική τότε ταιριάζες απόλυτα στη μεγάλη μας οικογένεια!!!!

Τι είναι το Lindy Hop:

Ο όρος ‘swing’ είναι ένας γενικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα χορευτικά είδη πάνω στην swinging jazz μουσική, των δεκαετιών ’20, ’30 και ’40. Ο πιο δημοφιλής -και θεαματικός- από αυτά τα είδη είναι το Lindy Hop!

Από τους πρώτους ζευγαρωτούς χορούς της οικογένειας swing είναι το Lindy Hop! Το Lindy Hop είναι ένας αφροαμερικάνικος χορός που αναπτύχθηκε στους δρόμους κ τις αίθουσες της Άφρο-αμερικανικής συνοικίας του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες 1920 και 1930 παράλληλα με τη μουσική τζαζ της εποχής εκείνης. Είναι μέλος της οικογένειας των χορών swing. Το Lindy Hop είναι ο χορός που αγκάλιαζε την χρυσή εποχή του swing, από τη δεκαετία του 1930 και του ’40.

Για την Ιστορία…

Ο χορός αυτός εξελίχθηκε παράλληλα με τη μουσική swing, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν η HOT jazz (η οποία γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη), μετατρέπεται σε Swinging Jazz, Jump Blues και άλλα αμέτρητα είδη για να ξεθωριάσει στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν και η εποχή του swing έδωσε τη θέση της Bebop του Rhythm & Blues και του Rock ‘n Roll.

Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1930 αλλά και του ’40, η μουσική swing εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και παράλληλα με αυτή και το Lindy Hop. Ο θρύλος λέει ότι το Lindy Hop κέρδισε το όνομά του το 1927, όταν ένας από τους πρώτους Lindy-χοπερ, ο George ‘Shorty’ Snowden, κλήθηκε να δώσει το όνομά του χορού από έναν δημοσιογράφο και τον ονόμασε Lindy Hop κατά τον αεροπόρο Charles Lindbergh και τη περίφημη, για την εποχή, σόλο πτήση του πέρα από τον Ατλαντικό (πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έγραφαν: ‘Lindy Hops The Atlantic’).

Κάποιες φορές ονομάζεται απλά ‘Lindy’, καθώς και μερικά μέρη του κόσμου το γνωρίζουν ως ‘The Jitterbug’.

Ενώ τα ακροβατικά στοιχεία του Lindy Hop είναι ίσως τα πιο γνωστά στους περισσότερους, το Lindy Hop έχει πολλούς χαρακτήρες. Αν και μπορεί πράγματι κάποιος να το χορέψει άγρια και γρήγορα, με εκπληκτικά airsteps, σηκώματα, πετάγματα κτλ. μπορεί επίσης να χορευτεί αργά, άνετα, κομψά ή και σέξι, ανάλογα με τη μουσική!

Το Lindy Hop είναι ο πρωτότυπος (authentic) χορός Swing ! Ονόματα, όπως o Cab Calloway, o Duke Ellington, ο Chick Webb & ο Count Basie συνόδευαν μουσικά τις πρωτότυπες χορευτικές φιγούρες των Lindy hoppers! Μαύροι & λευκοί χόρευαν μαζί αγνοώντας τους φυλετικούς διαχωρισμούς που αποτελούσαν καθεστώς την εποχή εκείνη.

Το άλμα προς την Ευρώπη έγινε κατά τη διάρκεια της ανόδου των ναζί στη Γερμανία. Το Swing έγινε ένας τρόπος αντίστασης, οργάνωσης & απελευθέρωσης ιδεολογιών, καθώς & το όπλο στα χέρια των μουσικών & … πόδια των χορευτών! Η περίοδος 1935-1946 ονομάστηκε ’Χρυσή Εποχή του Swing’!

Την δεκαετία του ’50 το Lindy Hop περιορίστηκε από τις μουσικές μεταβολές που επήλθαν & μεταλλάχτηκε σε Rock ‘n’ Roll. Το Rock ‘n’ Roll έχει εξελιχθεί στις μέρες μας ως εύκολος & κοινωνικός χορός, χορεύεται όμως με ακροβατική διάθεση σε όλη την υφήλιο & αγωνιστικά! Τέλος, πιο διαδεδομένος απόγονος του Lindy είναι το Jive!

Σήμερα…

Αυτός ο ρετρό χορός επανέρχεται στις μέρες μας, με μπάντες νέο-swing & vintage στιλιστικές επιλογές, εμπνέοντας Jitterbugs σε όλο τον κόσμο να χορέψουν & πάλι στους swing ρυθμούς!

Το Lindy Hop θέλει εξάσκηση, μα μόλις μάθετε τα βασικά, δεν θα θέλετε να σταματήσετε να swing-άρετε!!! Χαρακτηριστικά του είναι ο αυτοσχεδιασμός ανάμεσα στα βήματα αλλά & οι θεαματικές εναέριες κινήσεις. Αντιπροσωπευτική είναι επίσης, η συνεχής μετακίνηση της ντάμας γύρω από τον καβαλιέρο σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, η εναλλαγή & το παιχνίδι με την μουσική & τις παύσεις, καθώς & ο ανάλαφρος, αθώος & παιδικός τόνος που σε κατακλύζει όταν χορεύεις!

Στη σχολή μας…

Στη σχολή μας λειτουργούν πέντε (5) level Lindy hop.

Νέα τμήμα ξεκινούν κάθε εξάμηνο της σεζόν. Συνήθως στα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα Ιανουαρίου.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα επίπεδα πατώντας το εδώ:
Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε μας στο 2155509747 ή 6948462754 :

Δήλωσε ενδιαφέρον στα μαθήματά μας πατώντας εδώ !
Για να δηλώσεις συμμετοχή στα νέα τμήματα πήγαινε στη σελίδα μας Events & Nέα Τμήματα!

Σας περιμένουμε με χαρά!